VERTSKAP

 

 

Gunn Oftedal og Sebastien Barrault overtar Sandbakken i september 2015.

 

Gunn kommer fra Jørpeland i Rogaland. Hun er utdannet som kokk. Etter 10 år i bransjen flyttet Gunn til Ny-Ålesund på Svalbard i 2010. Her jobbet Gunn på kjøkkenet i det lille forskingssamfunnet.

 

Sebastien var født i de sveitsiske alpene. Han flyttet til Svalbard i 2004. Utdannet som sivilingeniør har han jobbet de siste årene som stasjonsjef og forskingsrådgiver i Ny-Ålesund.

 

Både Gunn og Sebastien bruker Østmarka aktivt med bær- og sopplukking. Hundekjøring er en viktig del av deres liv. De har selv flere alaska huskier og deltar i mellomdistanse-hundeløp. Teamet er kjent som Team Sava Vit.

 

Velkommen innom Sandbakken!

 

SANDBAKKEN

 

 

Helt opp til 60-tallet ble det drevet småbruk på Sandbakken.

 

Stedet skal ha blitt ryddet allerede på 1700-tallet, og var husmannsplass under gården Hellekindset (nå Lille Stensrud) og Hanåa. Sandbakken ble senere selvstendig småbruk og drevet av Wilhelm Holmen fra 1865 til grosserer Johannes Schønnsby overtok i 1917. Han forpaktet bort jorda til Abel Corelius Andresen.

 

Oslo kommune kjøpte stedet i 1956 og bygde på serveringsfløyen. Den nye, moderne sportsstua ble åpnet i 1959, samtidig som drabantbyene i Oslo øst ble bygget ut og turinteressen var på topp hos Oslofolket. På slutten av 50-tallet og begynnelsen av 60-tallet ble også serveringsstedene Rustadsaga, Vangen og Mariholtet bygget eller utvidet. Sandbakken hadde dusjanlegg i kjelleren, og tanken var at de urbane familiene først skulle ta den obligatoriske søndagsturen, så en tur i dusjen for til slutt å innta søndagsmiddagen på markastua.

 

I august 2005 kom Sandbakken på Oslo Byantikvars gule liste som bevaringsverdig bygningsmiljø. Det gir eier av husene strengere krav til vedlikehold og flere restriksjoner for utvendig endring av bygningene.

 

I september 2016, startet Oslo kommune utvendig arbeid på alle byggninger med maling og takskifting.